Over K'ook

K’OOK! is naast deze webwinkel ook een kookwinkel in de Zaanbocht in Wormerveer. Daar vind je veel op het gebied van koken, de keuken en tafelen. Bezoek ook onze winkel op Zaanweg 72 in Wormerveer!
lees meer

Openingstijden

ZAANWEG 72
1521 DN WORMERVEER
TEL. 075 622 78 60

Ma: 13.00 - 18.00 uur
Di/vr. 09.30 - 18.00 uur
Za. 09.30 - 17.00 uur 

BLOG

NIEUW. BLOG OVER ALLES WAT ONS ZO AL BEZIGHOUDT.

Vanaf januari 2015 zijn we gestart wij met onze blog. Gewoon om jullie op de hoogte te houden van onze verhuizing, het Foodfestival aan de Zaan, lekkere recepten, mooie produkten, lekkere produkten, nieuwe produkten, leuke adresjes die we tegenkomen. Kortom, alles wat we graag met je willen delen! 

Foodfestival aan de Zaan

Wat was het weer een feest in de Zaanbocht op vrijdagavond 8 juli. Een avond lang heerlijk eten, drinken, kletsen en dansen! Blik nog even terug met de film van Shuttr Film, en geniet nog even na. https://www.youtube.com/watch?v=Vk1y010BYaY&feature=youtu.be

Barbra kookte Arabisch!

Afgelopen zaterdag kookte Barbra bij ons. Zij liet zich deze maand inspireren door de Arabische keuken én de heerlijke produkten van Souq die we vanaf nu in de winkel hebben. Zoals beloofd zijn hier de recepten van de gerechten die Barbra heeft gemaakt. De produkten met een * zijn bij ons in de winkel verkrijgbaar!

Tajine met kip en citroen

5 eetlels olie*

2 uien grof gesnipperd

2 teentje knoflook gehakt

1 cm verse gember gehakt

1 kg kippendijenfilet

1 eetl. ras el hanout van Souq*

gemalen kaneel

gemalen komijn

1 theel. gerookt paprikapoeder*

1/3 theel. safraan

gemalen peper en gemalen zeezout

1 kaneelstokje

1 laurierblaadje

½ kopje kippenbouillon

3 eetl. zwarte olijven (bijv. Kalamata)

1 ingelegde citroen van Souq (schil gehakt)*

bosje koriander of peterselie

Meng de ras el hanout, komijn, kaneel en paprikapoeder door elkaar en wrijf hiermee de kippendijen in. Bestrooi met peper en zout. Verwarm de olie in de tajine (een gietijzeren pan kan natuurlijk ook) en bak de kippendijen rondom bruin. Haal ze daarna uit de tajine en leg op een bord. Bak de uien, knoflook en gember ongeveer 5 minuten tot ze zacht zijn. Doe de kip terug in de pan samen met het kaneelstokje, saffraan en de laurier. Giet er de bouillon bij en zet de deksel op de pan. Laat 20-25 minuten zachtjes stoven. Als de kip gaar is haal deze uit de pan en hou warm.

Voeg de olijven en gehakte citroenschil toe aan de tajine en laat op hoger vuur, zonder deksel, inkoken tot de saus een goede dikte heeft, voeg eventueel meer ras el hanout bij naar smaak. Breng op smaak met peper en zout. Voeg de kip toe en hussel alles door elkaar.

Serveer met gehakte koriander of peterselie en bijvoorbeeld bloemkoolrijst en een frisse salade.

Variatietip: Voeg abrikozen, pruimen of hele gepelde amandelen toe

Bloemkoolrijst

5 eetl. arachideolie

1 eetl. kerrie massala (surinaamse bijv. H. Nandan)

1 ½ eetl. ras el hanout van Souq*

1 theel. gemalen komijn

2-3 eetl. geschaafde amandelen

1 teen knoflook gehakt

1 kleine bloemkool grof geraspt

gemalen zeezout en versgemalen peper

beetje citroensap

1 bosje verse koriander grof gesneden

Verhit de olie in een koekenpan en voeg als deze warm is de verschillende kruiden toe. Laat 1 minuut zachtjes bakken. Voeg dan de knoflook en de amandelen toe en rooster 1 minuut. Voeg dan de bloemkool toe en bak ongeveer 5-10 minuten tot de bloemkool gaar is, regelmatig roeren. Breng op smaak met zout en peper. Serveer met wat verse koriander en citroensap.

Variatietip: i.p.v. citroensap kun je er ook een beetje sumak van Souq over strooien, dit geeft ook een friszuur accent. Eventueel kun je ook een gesnipperde ui mee fruiten tijdens het bakken van de kruiden.

Labne

Labne is niets anders dan hangop. Heel makkelijk te maken dus.

500 gr. Turkse yoghurt (10% vet, minder mag maar dit is wel lekker!)

zout

2 eetl. za’atar van Souq*

1 theel. gemalen komijn

vers gemalen peper en gemalen zeezout

3-4 eetl. frisse Sicilie olijfolie*

½ bosje peterselie fijngesneden

½ bosje koriander fijngesneden

Sumak van Souq*

 

Roer door de yoghurt wat zout. Doe een zeef boven een kom en leg hierin een schone theedoek (let op dat deze niet naar wasmiddel ruikt!), doe hierin de yoghurt. Laat minimaal 4 uur staat zodat het vocht eruit lekt. Dit is de hangop. Doe de yoghurt in een diep bord of schaal en smeer deze wat uit zodat het over het hele bord is verdeeld. Strooi de za’atar en komijn erover en naar smaak nog wat peper en zout. Giet de olie erover en daarna de kruiden en sumak.

Lekker om te dippen met Libanees platbrood, Turks brood maar ook gewoon een stokbroodje. Ook lekker om te dippen zijn stukjes groenten, bijvoorbeeld selderij, komkommer, radijsjes, verzin het maar. Je kan het ook op een boterham smeren, doe er dan lekker wat gesneden tomaat en komkommer op.

Variatietip: strooi er wat granaatappel over, wat geraspte citroenschil is lekker, dukkah*, …….

Libanese wrap

Heerlijk als lunchgerecht of in stukjes gesneden als borrelhapje. Uiteraard kun je de ingrediënten naar je eigen smaak aanpassen. Als je de kip weglaat heb je een lekkere vegetarische snack, doe er dan bijvoorbeeld wat extra feta of andere jonge geitenkaas in. 

Libanees platbrood (vaak te koop bij de Turkse supermarkt en ook op de markt)

3 eetl. humus

2 eetl. labne

1 eetl. Dukkah*

1 kippendij (gekruid met peper, zout, ras el hanout, kaneel, gemalen komijn, daarna gebakken in wat olie)

½ eetrijpe avocado

1 tomaat in plakjes

stukje komkommer in kleine stukjes

een paar takjes koriander, gesneden

vers gemalen peper, gemalen zeezout

citroensap

sumak*

chilivlokken

feta (indien gewenst)

Verdeel de humus en de labne over het platbrood. Verdeel hierover de dukkah. Snij de kip in dunne reepjes en leg deze in het midden van het brood als een lijn. Lepel de avocado uit en verdeel dit over de kip. Leg hierop de tomaat, komkommer en koriander. Bestrooi met peper en zout en sprenkel er wat citroensap, sumak en chilivlokken over en mocht je daar zin in hebben de feta. Rol het geheel strak op en snij schuin in stukjes. 

Dit is maar een suggestie, platbrood kun je, net als een tortilla, met eindeloos veel ingrediënten vullen.

 

Humus

500 gr. kikkererwten

gemalen zeezout

versgemalen peper

sap van ½-1 citroen

4 eetl.tahina*

1 teentje knoflook

2 theel. gemalen komijn

Sicilie olijfolie*

3 eetl. dukkah*

½ theel. gerookt paprikapoeder*

 

Week de kikkererwten een nacht in ruim water. Giet af (hou wat vocht achter) en kook 2-3 uur totdat ze gaar zijn. Doe de kikkererwten in een keukenmachine samen met wat achtergehouden vocht, peper, zout, komijn, citroensap, olijfolie en de tahina. Laat de machine draaien totdat en een romige massa ontstaat. Voeg eventueel als het te droog is wat extra vocht, olijfolie of tahine toe. Proef en breng op smaak met citroen, peper en zout. Verdeel over een diep bord en giet er olijfolie over en bestrooi met dukkah en paprikapoeder en verse kruiden als je dat lekker vindt. Lekker om te dippen, op toast of op een boterham.

Uiteraard kun je ook kikkererwten uit blik gebruiken, laat deze uitlekken en vang het vocht op.

Gebruik indien nodig wat meer olijfolie of een beetje water om de humus romig te krijgen.

 

Persbericht

Aan K´OOK! uit Wormerveer is de Global Innovation Award - Netherlands 2015-2016 toegekend, een prestigieuze Amerikaanse prijs voor ‘excellent retailing’. Het bijbehorende certificaat wordt op 8 december om 10.00 uur uitgereikt aan de twee eigenaressen, Karen Schoen en Anne van der Spoel. In maart 2016 strijden zij in Chicago met circa 30 andere ‘national winners’ om de extra kers op de taart: de ‘Global Honoree Awards’. U bent uitgenodigd om bij de uitreiking van het certificaat aanwezig te zijn. Het adres is Zaanweg 72, 1521 DN Wormerveer.   

De Global Innovation Award (GIA) is in 1999 in het leven geroepen door de International Housewares Association en is een bekroning voor detailhandelsbedrijven die zich op een bijzondere wijze onderscheiden in de markt van huishoudelijke artikelen, kook- en keukengerei, tafelen en cadeaus. Ook is de GIA bedoeld als een signaal aan andere detaillisten om zich op een unieke wijze in de markt te profileren. Aan de GIA doen circa 30 landen mee van over de hele wereld, die ieder één ‘national winner’ selecteren. Deze winkels behoren dus al tot de top in hun land, maar strijden in maart 2016 in Chicago, tijdens de International Home+Housewares Show, om vijf ‘Global Honoree Awards’. Om voor deze ‘best of the best’-awards in aanmerking te komen, maken alle ‘national winners’ een portfolio over hun bedrijf, die door een internationale vakjury wordt beoordeeld. Daarbij wordt vooral gelet op visual merchandising, service, innovatie en het concept.

K’OOK! is een moderne, eigentijdse en ruimtelijk opgezette winkel, waar trendy koken, tafelen en ‘food’ centraal staan. Het is ook een winkel met een grootstedelijke uitstraling. Het concept stond Karen en Anne tien jaar geleden al voor ogen. Om dat te realiseren werd vier keer verhuisd, maar aan de Zaanweg 72 hebben zij eindelijk de ruimte gevonden (160 m2) om het oorspronkelijke ondernemersplan uit te voeren.

De winkel straalt vooral ‘beleving’ uit zodat K’OOK! zich kan onderscheiden van anderen, en om de klant een reden te geven naar de winkel toe te komen. Aan de grote tafel of keukenbar kun je rustig ‘slow coffee’ drinken, in een grote en moderne keuken worden regelmatig workshops en proeverijen gehouden en vinden productdemonstraties plaats. Elke laatste zaterdag van de maand komt er een kok die volgens bepaalde thema’s gaat koken. Een van die thema’s is bijvoorbeeld ‘how to dress your salad’: met mini-workshops van een uurtje waarvoor mensen zich van tevoren kunnen inschrijven. Maar ook ’s avonds als de winkel dicht is, worden voor kleine gezelschappen kookworkshops georganiseerd. Andere blikvangers zijn de wand met vaten olijfolie waaruit ter plekke olie wordt getapt, en het afrekenpunt met klassieke, witte tegels om het authentieke aspect extra te benadrukken. Het winkelinterieur is verder rustig en industrieel, met aan de muur stellingen die bijna tot aan het hoge plafond reiken. Producten worden op kleur of op thema gepresenteerd, waardoor deze beter opvallen. Behalve in de winkel kun je ook 24/7 bij K’OOK! (www.k-ook.nl) terecht om producten te kopen, of om inspiratie op te doen.

Om een onderscheidende collectie samen te stellen, zijn Karen en Anne altijd op zoek naar merken waar zij zelf heel erg blij van worden, en die niet op elke hoek van de straat staan. Daarom struinen zij regelmatig verschillende beurzen en steden af, op zoek naar pareltjes die in het concept passen. Heel belangrijk is de mix met ‘food’, waarbij bewust wordt gekozen voor een perfecte kwaliteit. Ze importeren hun eigen merk Italiaanse pasta, maar verliezen de lokale parels evenmin uit het oog. Zo doen zij bijvoorbeeld zaken met een ambachtelijke chocoladefabriek in Wormerveer waar weer echte chocolade wordt gemaakt, verkopen zij Zaanse Sambal en maken ze in samenwerking met Maaike Beuker van By Bloom leuke ansichtkaarten en tassen.

 

Dit alles maakt van K’OOK! een verrassende en bruisende ervaring waar je als klant heel blij van wordt!

 

Wormerveer, 14 november 2015

Zoals je misschien wel weet, zijn we met onze collega's in Wormerveer best actief om leuke dingen te organiseren. Eén van de nieuwste initiatieven is de site http://www.indezaanbocht.nl. Onderstaand vind je een persbericht met informatie over deze site.

Zaanbocht komt met eigen website en reclamecampagne.

Wormerveer als aantrekkelijk en trendy winkelgebied op de kaart zetten. En dan met name de Zaanbocht. Dat is het doel van een groep enthousiaste winkeliers in en om de Zaanbocht. De ondernemers zijn zeer ambitieus in hun streven. “Winkelen in de Zaanbocht is een unieke ervaring, door het karakter van de winkels die er zitten en de unieke ligging. Alleen moeten we de voordelen ervan nog meer uitdragen. En dat gaan we vanaf vandaag groots en gezamenlijk doen. Met de lancering van de website http://www.indezaanbocht.nl en een reclamecampagne.  
Op de website staat niet alleen informatie over gezamenlijke acties, zoals het Foodfestival aan de Zaan, maar ook wat winkeliers individueel te bieden hebben. Er komt nieuws en een actuele blog. De site werkt als een online podium waar de Zaanbocht zich laat zien. Met een regelmatig bezoekje aan de site weet je met een paar muisklikken wat er allemaal te doen en vooral...te halen is. 
 

Winkelen in de Zaanbocht is de laatste jaren helemaal in. Je kunt er heerlijk shoppen, lekker eten/drinken en gratis parkeren en wifi. Het is een dynamisch winkelgebied, dat in trek is bij een breed publiek. Niet zo gek, want waar vind je zoveel onderscheidende winkels en zo’n uniek uitzicht gewoon tegenover elkaar? De Zaan zelf heeft geen uitleg nodig. Daar gonst het al eeuwen van bedrijvigheid. Maar nu heeft dus ook de winkelstand de turbo erop gekregen. Hippe boetieks, trendy winkels plus een frisse spirit bij de winkels die er al lang geworteld zijn. Er is van alles: food, fashion, cadeaushops en design.


Wat de kracht achter de winkels in de Zaanbocht is? Geen onpersoonlijke winkelketens, maar specialistische zaken met betrokken eigenaren. Die de handen ineen hebben geslagen. En dát merk je. Aan de hartelijke bediening, aan de persoonlijke service. Geen ‘wat-kan-mij-het-schelen’ mentaliteit maar ervoor gaan. Dat maakt winkelen in de Zaanbocht shoppen met een smile. En daar mag je best een tijdje over doen: de eerste twee uur staat je auto er sowieso gratis. Je vindt alles over de Zaanbochtwinkeliers dus op in dezaanbocht.nl.

 

Assendelft, 6 november 2015 – door Karen

Mmmmm, herfstige pasta met pompoen

Comfort food, weer zo’n hip woord van nu, maar iedereen weet wel wat ’t is, toch? Voor mij betekent ’t lekker eten, warm, ’t liefst ook een beetje romig, makkelijk, uit de oven én zo passend bij deze tijd van het jaar. En ik had trek in pompoen, dus ik bedacht een heerlijke pasta met pompoen. Konden we mooi die nieuwe pasta én de nieuwe Madame Pompoen van Zaanse Sambal uitproberen die we in de winkel hebben. En ik kan gerust zeggen dat het heel lekker was. Niet te ingewikkeld, zonder vlees trouwens ook, een aanrader! Hier het recept.

Ingredienten voor 4 personen

  • Flespompoen
  • Betis olijfolie
  • Peper/zout
  • Slagroom of kookroom (flesje 250 ml.)
  • Kippenbouillon
  • Blaadjes van 3 takjes salie, kleingesneden
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 1 el Madame Pompoen van Zaanse Sambal
  • Ong. 250 gram Manicotti van Sandro Desii (soort penne met ribbel, waar de saus zo lekker omheen en in gaat zitten)
  • Parmezaanse kaas
  • Pijnboompitten

Snijd de pompoen in vierkante blokjes van 2 cm en doe ze in een ovenschaal. Giet er olijfolie en peper en zout over en rooster de pompoen voor een half uur op 200 graden. Prik even na ’t half uur of ze lekker zacht zijn, anders laat je ze nog even langer staan. Kook ondertussen je pasta. Fruit daarna de  de knoflook en de salie voor ong 3 minuten in de olijfolie aan. Doe vervolgens de pompoen erbij, de room, de bouillon en de Madame Pompoen. Wil je een romige pasta doe dan lekker ’t hele flesje room erbij en een klein scheutje bouillon (dit deed ik op de gok, wilde een lekkere dikke saus, dus begin gewoon met weinig, je kunt dan altijd nog bijgieten). Wil je een wat slankere variant, doe dan meer bouillon en minder room erbij. Mijn pompoen was zo zacht, dat ik ’t met een spatel fijn kon maken, dan wordt je saus ook iets grover. Wil je een fijne saus, pureer ‘m dan even met je staafmixer, blender of keukenmachine. En klaar! Proef wel altijd even of je er nog zout, peper of meer sambal bij wilt. De Madame Pompoen maakt ‘m al lekker pittig, maar misschien wil je ‘m nog pittiger! Doe de pasta nu bij de saus en zorg dat alle pasta bedekt is met z’n lekkere romige laag saus. Serveer ’t op een bord of schaal en maak ’t af met Parmezaan en pijnboompitjes.

Kaarsjes aan, wijntje erbij, hoe comfort wil je het hebben?

 

 

Assendelft, juli 2015 - door Karen

 

OTTOLENGHI MEETS KOKEN MET KARIN MEETS ME

Ik ben dol op de Italiaanse keuken. Alles vind ik lekker. Een gerecht dat ik heel regelmatig maak is risotto. Een paar jaar terug hadden Anne en ik een afspraak met Stefania in een klein dorpje in Toscane om ons jaarlijkse Italiaanse weekend in de winkel te bespreken. Stefania had het restaurant uitgezocht. Daar heb ik de lekkerste risotto gegeten van mijn hele leven, ja echt waar. En dat zat ‘m in de yoghurt én de citroen die er door heen zat.

Dus ik heb daarna wat afge-experimenteerd (wat een prachtig woord) om tot net zo’n lekkere risotto te komen. En dat is bijna gelukt. Niet helemaal want die sfeer van dat Italiaanse restaurant krijg je er helaas niet bij. Maar ik kom ’n heel end. Wat ik ook stiekem doe (en dat heb ik dan van weer Karin uit het boek “Koken in de oven”) is de risotto in de oven maken. Misschien niet helemaal de juiste manier, maar wel makkelijk. En Ottolenghi zit in dit gerecht vanwege de bereiding van de aubergines. Heb je al trek? Hier is het recept:

(Voor zo’n 4 personen, al eten wij het met gemak met z’n drietjes op)

  • 300 gram risottorijst
  • Olijfolie
  • Roomboter
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 150 ml droge witte wijn
  • 900 ml hete bouillon
  • 2 aubergines
  • Flinke scheut Griekse yoghurt
  • 100 gram Parmezaan
  • 2 takjes basilicum
  • Citroen
  • Peper/zout

 

Start met het roosteren van de aubergine. Ik doe dit altijd in de oven op 200 graden. Prik wat gaatjes in de schil en leg dan de aubergine in de oven. Net zo lang totdat ie helemaal zacht is. Haal ‘m eruit en leg ‘m even weg. Als deze wat is afgekoeld, snijd je ‘m doormidden en haal je het vlees uit de aubergine. Zet even weg. De andere aubergine snijd je in blokjes en die bak je in olijfolie totdat deze lekker romig is. Zet ook even weg.Zet de oven daarna terug op 175 graden. Het is het handigst als je de risotto in een pan bereidt, die ook in de oven kan (bijv. een gietijzeren pan van Le Creuset of de conische sudderpan van Demeyere), want dan kun je ‘m zo van je fornuis in de oven doen. Fruit de ui in de roomboter en een scheutje olijfolie. Doe na 2 minuten de knoflook erbij en laat ongeveer 5 minuten bakken totdat de uien glazig zijn. Bak daarna heel even de risotto mee totdat alle korrels met een laagje olie/boter bedekt zijn. Doe lekker veel zwarte peper uit de molen erbij en wat zout. Voeg de wijn toe en als deze is opgenomen door de rijst, de bouillon. Alles in 1 keer en breng het aan de kook. Zet nu de pan in de oven. Roer even door na 15 minuten. En zet de pan nog voor 10 minuten in de oven. Check nu of de risotto gaar is. Mocht dat niet zo zijn, zet ‘m dan nog even terug voor een paar minuutjes. Haal de pan uit de oven en roer de zest én het sap van de citroen, de scheut Griekse yoghurt, de aubergines én de Parmezaan door de risotto. Deksel op de pan en nog even 5 minuten laten staan. Snijd de basilicum in reepjes en garneer hiermee de risotto. Zet een fles basilicumolie op tafel, zodat je dat eventueel nog kan toevoegen op je bord. Buon appetito!

 

 

Assendelft, 31 januari 2015

Door Karen

Zoals jullie denk ik allemaal wel weten, gaan we eind maart onze nieuwe pand openen op de Zaanweg 72! Wat hebben we er een zin in, maar wat moet er nog een hoop gebeuren. Gelukkig hebben we deze week een flink aantal knopen doorgehakt en is het “grove” werk in gang gezet. Electricien check, vloerenman check én keuken check. Alles geregeld. Planning gemaakt check, begroting check. Oh ja, er moet nog gestuct worden, check. En al die planken voor in de stellingen, moeten die niet binnen nu én 2 weken geschilderd worden, ohhh CHECK! 

Tussen al deze regeldingen door, zijn we ook nog bezig met de leuke dingen van een verhuizing. We krijgen in de nieuwe winkel een plek waar je koffie/thee én lekkere drankjes kunt drinken. En lekker in een kookboek of  tijdschrift kunt bladeren  of gewoon gezellig  bijkletsen met je  vriendin of met ons  (vinden wij ook gezellig).  Natuurlijk met een stuk homemade taart. Voor dat laatste moeten (oh nee mogen) we regelmatig verschillende taarten proeven. Vind je het gek dat mijn goede voornemens van begin januari al weer even in de ijskast staan?

Ook komt er elke maand een kok koken op de laatste zaterdag van de maand. En dan moet je wel even weten hoe deze kok kookt! Afgelopen vrijdag hebben we daarom een proefdiner gehad én lekker dat het was. Wat een leven hè! Fijn dat jullie dat binnenkort ook kunnen meemaken. Naast demo’s gaat Thom ook verschillende workshops geven.

En dan zijn we natuurlijk ook op zoek naar nieuwe merken voor in de winkel. Maandag gaan we naar de Show Up in Vijfhuizen én over 2 weken reizen we af voor een weekend Frankfurt. We houden jullie op de hoogte van alle leuke dingen die we gaan zien. Voor nu fijn weekend!

 

Wormerveer, 15 januari 2015

Door Liesbeth

Brede Pannenkoekenspatel

Sinds ik moeder ben sta ook ik met regelmaat pannenkoeken te bakken.

Ik moet zeggen dat ze meestal best oke zijn! De eerste pannenkoek ligt niet meer in de kreukels. De tweede, derde en vierde gaan ook goed maar ik krijg die dingen nooit zonder kleerscheuren uit de koekenpan. Aan de smaak ligt het niet, ze zijn natuurlijk súperlekker ;-). Maar er zit altijd wel ergens een gat in het midden of de zijkant is gescheurd. Ik snapte nooit hoe dat kwam. Maar nu wel!

Want sinds kort heb ik de brede pannenkoekenspatel van OXO. Echt joh, wat een topding is dát. Je schuift de spatel zo, hup, onder je pannenkoek en in één simpele handomdraai ligt dat ding mooi rond en zonder kriskrasjes, van blijdschap te sissen in je koekenpan omdat z’n andere kantje heelhuids en met liefde wordt gebakken. Neee serieus, die spatel heeft bij mij al zijn diensten bewezen. Hij is fijn. Ook voor je kippie, je burger, je aardappelschijfjes en ow niet te vergeten je tosti!

 

Assendelft, 12 januari 2015

Door Karen 

 

Vroeger kon ik wel ‘ns het ontbijt overslaan. Het boeide me niet zo en ik at om 11.00 uur wel een appel of iets. Dat gebeurt me nu niet meer. Ik ontbijt keurig elke ochtend én probeer elke dag wel wat anders te eten. En ’t moet wel lekker zijn.

Favoriet zijn kokosmelk met havermout en blauwe bessen, of een lekker speltcracker met geitenkaas. Maar nummer 1 is toch wel mijn Homemade Granola. Goh, wat is dat lekker! Ik eet ‘m persoonlijk met Griekse yoghurt en met blauwe bessen en frambozen (en die haal ik in de winter uit de diepvries, avond ervoor). Wil je ’t ook ‘ns maken? Het is supersimpel en zo gepiept. Het enige wat je moet doen is erop vertrouwen dat het goedkomt. Het lijkt namelijk alsof de granola nog niet klaar is als als je ‘m uit de oven haalt. Maar ik beloof je, het komt goed!

Ingredienten (voor een oven van 90 cm.)

  • 110 havervlokken*
  • 110 speltvlokken*
  • 90 gram zaden/pitten (pompoen-/zonnepitten, sesamzaadjes)
  • 90 gram ongebrande noten (pecan-/walnoten)
  • 2 ½ el kokosolie*
  • 8 el honing**
  • 2 ½ tl. kaneel
  • Snufje zout
  • Handje cranberries (ik neem de in diksap gewelde variant)
  • Handje kokossnippers*

* Haal ik bij Heerlijk Wormerveer. ** Imkerij van Randen uit Westzaan heeft heerlijke honing.

Verwarm de oven voor op 170 graden. Meng de vlokken, zaden, noten, kaneel en zout in een grote mengkom. Verwarm de kokosolie op het vuur en doe de honing erbij. Doorroeren,klaar. Doe de olie/honing bij de ingredienten in de mengkom en meng alles goed door. Nu leg je alles op de bakplaat waar je eerst bakpapier op gelegd heb. Spreid het goed uit en doe het voor 15 minuten in de oven. Echt niet langer! Haal de plaat uit de oven, het voelt nog zacht maar als het afgekoeld is, wordt het heerlijk crunchy! Meng de cranberries en kokossnippers er door als het afgekoeld is. Doe het daarna in een pot of voorraaddoos die je goed kan afsluiten en je hebt heerlijke granola voor een week of 2. Wedden dat het eerder op is?

 

 

 

 


Facebook