Mensen, wat was dit lekker. En niet ingewikkeld. Ik zit momenteel even in mijn koolhydraatarme periode, maar voor vriendlief had ik wat Filotea pasta erbij gedaan. Ken je die? Dat is echt bijna net zo lekker als homemade pasta. Wil je jezelf verwennen, probeer deze met de handgemaakte pasta uit Le Marche.

De venkel proefden we voor het eerst tijdens de workshops van Stefania Balducci, die ze bij ons in de winkel deed. Sindsdien staat deze regelmatig bij ons op menu. De Scaloppine al limone is een klassieker uit de Italiaanse keuken. Dat zijn kalfschnitzels met een romige en frisse saus. Zo lekker om je vingers bij af te likken. Je kunt eventueel ook varkensschnitzels gebruiken.

Ingrediënten voor 2 personen (en ja we houden erg van venkel, en venkel in de oven krimpt 🙂 ).

  • 5 venkels (Is ook genoeg voor 3 hoor. En als je er nog pasta bij doet, ook voor 4, helemaal als je grote hebt.)
  • 4 knoflooktenen, gepeld
  • roomboter
  • Betis bakolie (nu even op, komt 10 mei weer binnen)
  • 60 gram geraspte Parmezaanse kaas (ik deed ‘t razendsnel met m’n Bamix)
  • 300 gram kalfsschnitzels, platgeslagen, in stukjes van 15 cm
  • 1 citroen
  • bloem
  • scheut wijn (ik gebruikte een Pinot Grigi, ik deed ‘m uit de losse pols, denk dat het ongeveer 200 ml was).
  • 2 el kappertjes, gespoeld
  • handvol platte peterselie gesneden
  • zout/peper

Venkel:

Snij door de midden en daarna in halve ringen (je kunt het groen bewaren voor garnering). Moet je er veel snijden, gebruik dan bijvoorbeeld de Benriner mandoline of je keukenmachine.

Verwarm je oven op 180 graden voor. Warm een scheut olijfolie en klontje roomboter in een braadslede die je ook in de oven kunt zetten. Doe de venkel en de knoflook erbij (tip: laat ze heel, want dan kun je ze er later makkelijker uithalen). En voeg zwarte peper en zout bij (naar smaak). Laat het nu karameliseren, dat duurt best wel een tijdje, maar het is echt de moeite waard. Als je denkt dat het lekker gebruind is, haal je de knoflookteentjes eruit en doe je de Parmezaanse kaas erover en schuif je de braadslede in de oven. Na ongeveer 20 minuten is het klaar. Check even of je het korstje bruin genoeg vindt!

Check de karamelisatie 🙂

Scaloppine al limone

Haal het vlees 1 uur van te voren uit de koelkast. Doe wat bloem in een bord en mix dat met zwarte peper en zout (houd je van pittig, voeg er dan ook wat rode chili bij). Haal het vlees door de bloem en schud het overtollige bloem eraf. Ondertussen verwarm je scheutje Betis bakolie met lekkere klont roomboter in een koekenpan. Als de boter en olie op temperatuur is, bak je het vlees per zijde 1 minuut aan. Heb je veel vlees, doe het dan in batches. Houd het vlees warm op een bord onder aluminiumfolie. Doe nu een eetlepel bloem in de pan en maak de aanbaksels ook een beetje los. Doe er het sap van een 1/2 citroen bij en de flinke scheut witte wijn. Laat dit inkoken totdat de saus gehalveerd is. Proef even of je de citroensmaak voldoende vindt. Niet? Doe er dan gerust nog wat bij. Doe nu het vlees weer in de pan en voeg de kappertjes, peterselie en nog een klontje roomboter toe. Verwarm het nog even door. C’est ca!

Eet smakelijk! Als je dit maakt, laat je ons dan weten hoe je het vond?

Reacties op blog

Heel lekker ook met Marsala in plaats van gewone witte wijn. De saus wordt dan iets zoeter.

Leuk als je een reactie achterlaat!

Je emailadres zal niet zichtbaar zijn.

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *