Lente? Pasen? Weekend? Wat voor reden je ook hebt om wat lekkers op tafel te zetten of juist mee te nemen, voor deze hartige muffins duik jij zeker de keuken in. Makkelijk te maken en bijzonder door de pikante nduja, groene asperges en zwarte knoflook. Deze ‘black beauty’ is zacht, zoetig en bijzonder aromatisch.
De muffins maken we in die hele fijne silicone muffinvorm met antiaanbaklaag van Lékué. Het beslag gaat zo in de vorm (zonder invetten) en de muffins haal je er gemakkelijk uit. Easy does it!
Hartige muffins met zwarte knoflook, nduja & groene asperges
Bereidingstijd 20 min. + 1 uur en 10 min. oventijd
Ingrediënten voor 12 stuks:
8 eieren
250 g ricotta
Rasp van 1 citroen
30 g nduja (potje 90 g)
4 tenen Umami zwarte knoflook
1 bos groene asperges
100 g spinazie (fijngesneden)
150 g (extra) belegen geraspte kaas
200 g zelfrijzend bakmeel
2 tl bakpoeder
Betis bakolie (om te bestrijken)
3 el pitten en zadenmix (bijv. pompoenpitten, zonnebloempitten en maanzaad)
Silicone muffinvorm 6 stuks (Lékue)
1 Verwarm de oven voor op 180 °C. Klop de eieren los met de ricotta. Voeg de citroenrasp en nduja toe en meng goed. Wip de knoflooktenen uit de bol en snijd of prak fijn. Roer door het beslag.
2 Snijd de houtachtige onderkant van de asperges. Houdt de kopjes apart en snijd in stukjes van ½ cm. Meng samen met de spinazie en kaas door het beslag. Zeef het bakmeel en bakpoeder erboven en spatel erdoor.
3 Verdeel de helft van het beslag over de holtes van de muffinvorm. Leg in elke muffin 1-2 aspergekopjes en bestrijk deze met wat olie. Bestrooi met de helft van de pitten en zaden en bak in ca. 35 min. in het midden van de oven goudbruin en gaar.
4 Neem de muffins uit de oven en haal ze voorzichtig uit de vorm. Maak met de rest van het beslag, de aspergekopjes, olie en pitten en zaden nog 6 muffins.
Serveer ze lauwwarm of op kamertemperatuur.
Brunchtip: Serveer met bladsla, radijs, kappertjes, volle nootachtige olijfolie uit Umbrië & pesto.
Variatietip: in plaats van groene asperges kun je ook courgette gebruiken. Dan meng je alle groente door het beslag en hoef je geen olie te gebruiken om te bestrijken.
Reacties op blog
Leuk als je een reactie achterlaat!
Je emailadres zal niet zichtbaar zijn.